Känner du skillnad på Pommac och tuttifrutti?

Det är kul att prova läsk. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Ta fram läskmaskinen och använd en smakessens som ger dig Pommac läsk. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

smaker

Att du inte känner skillnaden beror inte så mycket på själva läsken som på det faktum att du kanske inte är så insatt i hur det ska smaka. Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Om det går att dricka så är det väl lugnt?

Pommac är en klassisk smak

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Det doftar en välbekant doft. Men du behöver inte köpa läsken på flaska för att känna smakerna.

Det går lika bra med läskkocentrat. Om du vill köpa champis hos allt-fraktfritt.se så ska du leta efter Fruktis.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Det här är helt upp till dig. Släpp lös fantasin när du blandar. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De vet vad de gör, de har nämligen jobbat i branschen i 30 år. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Vikingsoda gjorde en kupp. De valde att konkurrera med Aromhuset. När de etablerat sin försäljning skar de ned på produkterna.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Om du börjar att göra eget smaksatt vatten hemma inser du snart hur gott det är. Du får en mycket intensiv smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Inte ens julmusten kommer i närheten.

Aromhusets koncentrat smakar ännu mer. Sockerhalten reduceras med 80 %. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Frukten innehåller ju kostfibrer.

Du får många val med en läskmaskin. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Vi är fortfarande med i toppen. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Du kanske känner till att Saturnus var tidigt ute? Aromhuset använder smaken idag.

Champis och Pommac konkurrerar. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Det betyder Champagne. Om du vill handla koncentratet ska du leta efter namnet Fruktis.

Fruktsoda utan lime och citron är ingen fruktsoda Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Merri spelar inte ens i samma liga.

Julmust är en annan svensk dryck. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Från början såldes läsk endast på apoteket. Pripps har hållit på kvaliteten.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. Be dem att blunda. Duka sedan fram testet. Nämn namnet på dessa.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. Sen får de tala om vad de tyckte.

Berätta resultatet av testet när alla svarat. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Låt alla som vill vara med. hemläsk Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det blir kul.