Känner du skillnaden mellan Pommac och tuttifrutti drickor?

Det är kul med blindtest. Det passar extra bra om du vill fira något. Ta fram läskmaskinen och använd en smakessens som ger dig Pommac läsk. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

hemläsk

Du kanske inte är så insatt i hur läsken ska smaka? Men spelar det någon roll? Så länge det funkar att dricka så är det väl inget att bry sig om?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Smak och doft är enkela att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Champis heter då Fruktis, finns på allt-fraktfritt.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Välj fritt. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Smaken kan anpassas med hjälp av olika nivå på koncentraten. Öka och minska mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De ville ge Aromhuset en match. När de fått upp försäljningen snålade dem på råvarorna.

Aromhusets läskkoncentrat har 80 % lägre sockerhalt i sina produkter. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Det ger mycket smak

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Du får en mycket intensiv smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett om det blir Julmust eller Champis.

Aromhuset ordinarie sortiment är fullmatad med smak. De innehåller bara 20 % socker mot den vanliga läsken som säljs i butik. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

Du får många val med en läskmaskin. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Det kan vara lite kul att göra dessa och så köra ett blindtest med några kompisar.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Sverige är fortfarande världsledande. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Saturnus hade originalsmaken närmast hela 1900-talet, smaken hade produktnummer L104. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Champis och Pommac konkurrerar. Båda är en typ av fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda ska lukta lime och citron. Det är möjligt att Pripps hade den mest uppskattade smaken. 7UP är inte alls samma sak.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Det finns många olika varianter av cola men Coca cola är nog den mest kända. Men vissa menar att Cuba Cola smakar mer.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Innan bryggeriernas dagar såldes all läsk på apotek. Pripps har hållit fanan högt.

Så kan du testa läsk hemma

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. Be dem att blunda. Servera sedan det som ska testas. Säg varumärket.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. När du har gjort tre glas så får varje person testa utan att se drycken. Sen får de tala om vad de tyckte.

Berätta facit när alla svarat. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Alla kan vara med och du kan göra en tävling av det. kolsyremaskin smaker Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det blir gott.